Velkommen hjem efter fødslen. Et nyt liv venter.

IMG_9337Det er et helt nyt liv som venter jer, når I kommer hjem igen efter fødslen.

Inden babys ankomst, har I sikkert gjort jer nogle overvejelser omkring tiden efter fødslen – det kan være at I har gjort jer overvejelser om, hvordan I bedst muligt kommer hjem igen fra fødestedet, hvad I skal pakke med til turen eller overvejelser omkring hvordan I kan forberede jer bedst muligt, til det der venter jer derhjemme – så hjemkomsten bliver lettere og mere overskueligt.

Nu står I så der i entreen med en autostol i den ene hånd og et lettere granatchok i den anden. Velkommen hjem til livet fyldt med “første gang”. Selvom det måske er med jeres 2. eller 3. barn, er det stadig en første gang for alting igen…

Velkommen hjem!

I står i entreen med en autostol i den ene hånd og et lettere granatchok i den anden. Velkommen hjem til livet fyldt med første gang. Første gang selvom det måske er med jeres 2. eller 3. barn. Derfor er det stadig en første gang for alting.

Da jeg gik fra barselsgangen med mit første barn, sagde jeg farvel 3 gange. Jeg ville være sikker på, at de virkelig mente at jeg kunne have ansvaret for sådan et fint og skrøbeligt lille menneske. Jeg kan huske, at jordemoder til sidste grinte lidt og sagde at alt skulle nok gå og jeg trygt kunne tage ham med. Jeg var ikke tryg – for alt var nyt! Alt var første gang. Turen hjem i bil, træde over dørtærsklen til vores hjem, første bleskift hjemme, første nat i egen seng osv. Selvom det er mange år siden, står det helt klart for mig.

Forberelse:

At komme hjem med et nyt barn kan forberedes på mange måder. Måder jeg ikke kendte til dengang, og som jeg gerne ville have vidst.

Mad i fryseren. Hvis du har overskuddet i dagene op til fødslen, så fyld fryseren med mad der er nemt at varme. I vil elske det.

Barselsgaver. Der er mange muligheder for barselsgaver. Hvorfor ikke gøre det nemt for jer? Ønsker jer pakker, abonnementer, gavekort osv. Til mad, bleer, babyudstyr osv. Sænk barren og gør det nemt i en tid hvor alt kræver nærvær og tid.

Gæster. Gæster er dejlige og vi har lyst til at vise det 8. vidunder frem til verden. Og måske alligevel ikke? For det kan være en god idé at passe på jer den første tid. For det kræver ro og plads at komme sig over en fødsel og komme i gang med amning og rutiner. Så hold besøgene korte, få og bed gæsterne selv om at tage kage eller mad med. I øvrigt kan de godt tænde opvaskemaskinen inden de går….. Vær tydelige og ærlige i jeres behov.

Restituering. Mange sammenligner fødsler med et maratonløb. Ja, det er en hård fysisk og psykisk udfordring vi står overfor – men der stopper sammenligningen også. For alt det arbejde der er i at komme sig over en fødsel kan for nogen være endnu større end selve fødslen. Der kan være efterveer, smerter, bristning og syning man skal være opmærksom på og meget andet. Derudover er der hele den mentale udfordring i at knytte sig og drage omsorg for et nyt lille væsen. Dette kræver ro, søvn når det er muligt, god mad og omsorg i rigelige mængder for hinanden. For det er ikke kun barnet der skal have omsorg. Det skal i som forældre også have for hinanden. Det er en stor omvæltning for alle parter, og det kræver tid. Lynet med den instinktive kærlighed slår sjældent ned i det sekund barnet bliver født, men skal vokse på os. Vi skal have barnet med os i vores tanker og syn på livet undervejs, men også vænne os til at vi nu er en mere i hjemmet. Vænne os til at mærke alle de store følelser der kan komme ind over os de første uger.

Netop disse følelser kaldes ofte ”babyblues”. Det er en omvæltning af hormoner der sker efter vi har født. Kroppens produktion af de hormoner der holder på graviditeten falder, ve-hormoner tager over under fødslen, og andre hormoner igen tager over efter fødslen og når mælkeproduktionen skal i gang. Det er ikke noget under at vi er ramt mentalt, samtidig med at vi skal byde et nyt menneske velkommen i vores arme og hjerter. Men vi gør det alle så godt vi kan, og det er vigtigt at huske. For nogen går det stærkt – og for andre tager det tid. Giv dig selv tid og mærk efter. Mærk om de tårer der kommer – for de kommer – om de stopper igen. Det er vigtigt at tale med hinanden i denne tid, da de store følelser eller mangel på samme rammer begge forældre. Luk hinanden ind og mærk hinanden. Kan i støtte og hjælpe hinanden? Tal også med jeres jordemoder og sundhedsplejerske om det. De vil altid gerne lytte og hjælpe jer videre.

Bristning. Er du bristet under fødslen, hvilket ca. 50% gør, er du højst sandsynligt også blevet syet. Hold det rent med vand når du går i bad. Brug ikke ekstra sæbe eller lign. Det kan blot irritere huden og gør helingen sværere. En god ”to do” til partner – er at lave isbind klar inden fødslen. Tag almindelige bind og hæld ca 0,5 dl vand i. Derefter i små poser og i fryseren. Så har du køling og smertelindring klar til når du er hjemme igen. Riv en stofble i mindre stykker, så du kan vikle et lag om bindet og lægge det i trusserne. Derved køler og lindre du det hævede underliv og det kan tage toppen af smerterne. Er du i tvivl omkring din bristning i fht opheling, smerter eller andet – tag endelig fat i barselsgangen fra hvor du er udskrevet eller din egen læge. De kan hjælpe dig. Mange hospitaler har også indført et helt nyt tiltag, hvor det er muligt at få tilset ens syning nogle dage efter fødslen. Dette er for netop at passe endnu bedre på kroppen og sikre, at vi alle kommer os helt efter vores kraftpræstation.

Efterveer. Der kan også være efterveer. For nogen er dette meget smertefuldt. Det er livmoderen der trækker sig sammen, og gør præcis det der er designet til. Den har fyldt helt op til dine rigben længe, og nu skal den ned og være lille og være bag dit kønsben igen. Vi ser ofte, at smerterne bliver flere jo flere graviditeter man er igennem. Her kan man tage panodil og ipren – dog vær opmærksom i fht amning og ikke at overstige den daglige dosis. Er det ikke nok, kontakt barselsgang eller egen lægen.

Når alt dette er sagt – så er det også første gang for alle de dejlige ting! At tage af sted 2 og komme hjem 3, til en verden der for altid vil være en anden.

Far på barsel

”Nu er det din tur! Nu er du den primære!” Denne sætning går igen i mange tilfælde, når faderen skal starte på barsel eller når

Læs mere »

Plukkeveer

Av av av av av….. Hvad var det? Når man er gravid sker der mange ting i ens krop man ikke har prøvet før. Der

Læs mere »

Efterfødselsdepression

“Efterfødselsdepressioner er ikke kønsbestemte! Det er misforstået, at efterfødselsdepressioner ikke kan ramme far eller medpartner. Efterfødselsdepressioner er nemlig ikke kun noget, der sker for den

Læs mere »

Charlotte Seeger

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden
(the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.

Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1),
som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.

At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.

Selv er jeg gift og mor til to piger.

Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden (the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.
Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1), som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.
At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.
Selv er jeg gift og mor til to piger.
Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!