“Er du i tvivl – sig det højt. Tal med dit fødested eller din egen læge. Mange fødesteder har nu et Bristningslaboratorium, hvor man kan blive tilset et par dage efter fødslen. Er det noget der fylder inden din fødsel, så fortæl det til din jordemoder og tal om det.”
For mange kvinder er bristninger et samtaleemne der fylder en del inden fødslen. For andre kommer det som en overraskelse efter fødslen, da de aldrig har skænket det en tanke før. Bristninger er faktisk nærmere reglen end undtagelsen. Faktisk oplever over 50% af alle fødende, at skulle syes efter en fødsel.
Under den sidste fase af selve fødslen er der et stort pres indvendigt i skeden og på mellemkødet. I gamle dage fik stort set alle kvinder et forebyggende klip i deres mellemkød inden hovedet blev født. Det sker ikke som standard mere – og har ikke været praktiseret i Danmark længe. Dette først og fremmest fordi det ikke er nødvendigt, men også grundet at flere studier har vist, at hvad der brister naturligt også bedre heler op. Der kan om nødvendigt fortsat godt blive anlagt et klip, dog kun hvis barnet bliver påvirket af fødslen eller andre svære komplikationer.
Når vi taler om bristninger ved fødslen, er det væsentligt at vide, at vi brister forskelligt og at der findes forskellige grader af bristninger. Grad 1-4. Hvor 1 er milde, overfladiske sår der enten ikke er nødvendige at sy, eller hvor man blot kan nøjes med at få 1-2 sting for at hjælpe ophelingen. Grad 4 er en fuld bristning hvor ringmuskulaturen også er involveret og det kræver en tur på operationsstuen med ordentlig bedøvelse.
Ligesom når vi falder og slår hul på huden, så er der noget der har bedst af at hele op selv, og andet der skal syes på skadestuen. Det er det samme efter fødslen. Dog er huden indvendigt i skeden slimhinder og heler derved hurtigere og bedre end huden udvendigt.
Man bliver syet med en selvopløselig tråd der selv skal have lov til at falde af, når helingen er fuldstændig. Dette kan tage fra to uger til to måneder. Det er normalt at det kan være ømt og hævet efter fødslen. Dog skal vedvarende smerter undersøges – og du skal kontakte dit fødested for denne undersøgelse.
Er du i tvivl – sig det højt. Tal med dit fødested eller din egen læge. Mange fødesteder har nu et Bristningslaboratorium, hvor man kan blive tilset et par dage efter fødslen. Er det noget der fylder inden din fødsel, så fortæl det til din jordemoder og tal om det.
© 2024 Sammen med jer ApS – Designet af Aveo web&marketing
Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden
(the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.
Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1),
som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.
At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.
Selv er jeg gift og mor til to piger.
Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!