Far på barsel

Studio Session-076Nu er det din tur! Nu er du den primære!”

Denne sætning går igen i mange tilfælde, når faderen skal starte på barsel eller når det er den anden partner som overtager. Pludselig bliver ansvaret og opgaverne i forhold til barnet placeret andetsteds end tidligere og nu skal den daglige struktur pludseligt nedskrives for at sikre at alt forløber som det tidligere har gjort. Eller er det virkeligt nødvendigt?

Nej… På ingen måde. 

Sylvester Hoodt

Sylvester Hoodt

Psykiatrisk sygeplejerske, kognitiv adfærdsterapeut og klinisk sygeplejespecialist, cand.cur.

Far på barsel – skift af barselsperiode:

Med den nye barselslovgivning, som trådte i kraft pr. 1. august 2022, betyder det at flere fædre (eller medmødre, men endnu ikke medfædre) skal tage stilling til om de skal gå på barsel. For de fleste vil der være et skift mellem forældrene under barslen, da der er kommet flere øremærkede uger til dem hver, end der hidtil har været rent lovmæssigt. De flere øremærkede uger i den nye lovgivning, betyder samtidig også, at hvis far eller medmor, ikke ønsker at tage barslen, vil disse uger gå til spilde. De øremærkede barselsuger til far eller medmor, kan altså IKKE overdrages i mellem dem. For nemhedens skyld, vil vi i denne artikel omtale partner som “far”.

Øremærket barsel virker:

I en undersøgelse viser nye tal fra IDA, at øremærkningen virker efter hensigten. Fædre tager en væsentligt større del af orloven sammenlignet med tidligere. IDA skriver  følgende:

”En af hensigterne med at øremærke en større del af orloven til fædre har været at få rokket ved den stereotype tilgang, at barsel er noget, som kun mor tager.” 


Nu er det din tur! Nu er du den primære!”

Denne sætning går igen i mange tilfælde, når faderen skal starte på barsel eller når det er den anden partner som overtager. Pludselig bliver ansvaret og opgaverne i forhold til barnet placeret andetsteds end tidligere og nu skal den daglige struktur pludseligt nedskrives for at sikre at alt forløber som det tidligere har gjort. Eller er det virkeligt nødvendigt?

Nej… På ingen måde. 

Basale ting og nødvendigheder:

Der vil selvfølgelig altid være ting som er basale og nødvendige. Her er områder som bleskift, søvn og ernæring ikke at komme udenom. Deslige er det en selvfølge, at der er tages stilling til om amningen skal fortsætte som tidligere, om flaske og erstatning nu er det der anvendes eller om barnet er klar til et ammestop og afsluttende, om indtaget af mad kan ske på nogenlunde samme vis som hos faderen.
For nogle er det intet problem at forholde sig til, hvor andre oplever det som et decideret pres. Presset er naturligt og ikke ens betydende med at man har valgt forkert i forhold til fordelingen af barselsugerne. Det er rettere sagt et velkomment pres, for så ved man, at der er noget særligt på spil!

Hvad skal du som far bruge tiden på under barsel med dit barn?

Udover ovenstående emner, er der ingen ting, der behøves at blive dikteret eller bestemt i forhold til hvad du som far eller i som far og barn skal bruge tiden på. Derfor er det helt naturligt at du nu pludselig tænker over, om du kan tillade dig at barnet har samme tøj på som i går eller om du skal gå i den fædregruppe nede på biblioteket som jeres vennepar også gjorde og var så ellevilde med. Der findes intet facit, og der er ikke en korrekt og forkert måde at holde barsel på. Det der virkede for en anden, er ikke ensbetydende med, at det med sikkerhed vil virke for dig. Gør som du ønsker og som du føler passer til dig og din familie. 

Du kan godt gå i den fædregruppe som skulle være så god nede på biblioteket og du kan godt følge den samme dagsstruktur som tidligere. Det er dog vigtigt at du gør dig dine egne erfaringer og mærker efter, både hos dig selv men i særdeleshed også hos dit barn, hvad der giver mening og hvad der nærer jeres relation. Det kan være, at du oplever at dit barn trives med at være på legepladsen eller at det bare er det fedeste i verden for jer begge, når I er i varmtvandsbassinet i svømmehallen.
Det er selvfølgelig altid en god ide at forventningsafstemme med sin partner. På den måde undgår I at der opstår uenigheder. Men husk på, at det jo er din barsel og at din partner må forstå, at du selvfølgelig kun har gode hensigter i forhold til hvad I skal foretage jer i løbet af dagen. 

Er man helt uden forestillingsevne eller savner inspiration i forhold til hvordan man kan fylde dagene ud, så tag det bare roligt. Rigtig mange ny-barslende har en forventning om at skulle okse rundt og nå tusind ting i løbet af dagen. 

Hverdagen og barnet ændrer sig dag for dag under barslen, så lad være med at planlægge særlig mange dage forud ad gangen. Det hele er foranderligt og det kræver lidt tid at vænne sig til, men når tilvænningen er nogenlunde i hus, er det svært at forestille sig bedre måder at tilbringe tiden på end netop barslen.

Far For Livet – et gratis og uforpligtende tilbud:

Fars Legestue er et initiativ og opholdssted til fædre med børn i alderen 0-5 år. I Fars Legestue kan du komme med dit barn og lege og være sammen med andre fædre. Desuden er der bl.a. Sundhedsplejersker tilknyttet, som du kan få en snak med, eller stille spørgsmål til, hvis der er noget du brænder inde med i forhold til dit barn, eller hvis blot du ønsker gode råd.  Du kan komme i Fars Legestue når det passer dig i åbningstiden, og sover dit barn ved ankomst, så kan du komme alligevel og få en kop kaffe sammen med de andre fædre. Fars Legestue findes mange forskellige steder på både Sjælland, Fyn og Jylland. Tag et kig på deres hjemmeside, og se om I kan benytte jer af deres fine tilbud.

 

Fars Legestuer i Danmark

Far på barsel

”Nu er det din tur! Nu er du den primære!” Denne sætning går igen i mange tilfælde, når faderen skal starte på barsel eller når

Læs mere »

Plukkeveer

Av av av av av….. Hvad var det? Når man er gravid sker der mange ting i ens krop man ikke har prøvet før. Der

Læs mere »

Efterfødselsdepression

“Efterfødselsdepressioner er ikke kønsbestemte! Det er misforstået, at efterfødselsdepressioner ikke kan ramme far eller medpartner. Efterfødselsdepressioner er nemlig ikke kun noget, der sker for den

Læs mere »

Charlotte Seeger

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden
(the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.

Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1),
som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.

At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.

Selv er jeg gift og mor til to piger.

Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden (the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.
Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1), som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.
At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.
Selv er jeg gift og mor til to piger.
Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!