Plukkeveer

Av av av av av….. Hvad var det?

Når man er gravid sker der mange ting i ens krop man ikke har prøvet før. Der kan komme væske steder i kroppen man ikke lige havde forestillet sig, sult man aldrig har mødt før eller stærke reaktioner på små ting.. Alle ting vi kommer ind på en anden dag. Men en ting alle har i løbet af en graviditet, men ikke alle mærker – er plukkeveer.

Hvornår kan man opleve plukkeveer?
Nogen mærker dem allerede i slutningen af første trimester, nogen først i dagene op til fødsel og andre igen slet ikke før det er blevet til reelle veer. Der kan være så store forskelle, så som med alt andet i fht. graviditeter og fødsler – så er der ikke en facitliste eller rigtig og forkert.

Hvorfor opstår plukkeveer?
Plukkeveer er livmoderens måde at bevæge sig på. Jeg synes personligt, at det er kvinders superkraft! Vi har en muskel i vores krop der vokser fra at være på størrelse med en lille lime til at kunne bære et barn og fylde helt op under ribbenene. For så i minutterne og timerne efter en fødsel at trække sig ned til størrelsen på en grape, og fylde til lige under navlen. En muskel der kan beskytte og bære vores børn. Agere hjem og tryg favn i 9 måneder for derefter at lave veer og hjælpe barnet til verden. Men som med alle andre muskler, så skal den øve sig og bruges.

Så når du i løbet af din graviditet pludselig mærker, at din mave bliver helt hård i en kort periode fx 15 sekunder til 1,5 minut, for så at slappe af igen  – så har du oplevet en plukkeve. De kan komme ganske uprovokeret og i forskellige intervaller. Mange oplever dem under motion, ved højt tempo og også efter sex. I princippet trækker livmoderen sig også sammen under en orgasme, og derfor kan den fortsætte med at gøre det lidt i tiden efter. Det er ikke farligt hvis du har en god og normal graviditet og ikke er under observation for for tidlig fødsel. Tvært imod – så er sex godt og vigtigt for forældrenes dynamik og tilknytning.

Det skal du være opmærksom på:
Hvis du derimod ofte har plukkeveer og er før uge 37 i din graviditet skal du være opmærksom på 3 ting:

Interval: Man må gerne have mange plukkeveer hver dag – men de skal komme som vinden blæser. De må ikke blive regelmæssige og tage til i interval.

Smerter: De kan nive nok så eftertryggeligt og være ubehagelige, det vil jeg medgive. Men de må ikke gøre så ondt at det bliver til smerter.

Trykken: Hvis du føler en trykken nedadtil og bagtil som hvis du skal på toilettet under plukkeveen, så skal du også reagere.

Til at starte med skal du forsøge at finde hvile. Læg dig hvor du er tryg og kan finde ro. Læg hænderne på maven og træk vejret dybt og roligt. Blive liggende til det giver slip. Hvis du er ude og motionere – så sæt dig på en bænk og nyd udsigten og slap af indtil plukkeveen er væk. Hav respekt for kroppens måde at sige fra. For nogen oplever at man kan få mange plukkeveer, hvis der sker for meget. Hvis man har for travlt og ikke giver kroppen og ens hoved den nødvendige ro under graviditeten. Tal med din partner og evt. med din chef om der er noget der skal ændres.

Hyppige plukkeveer kan også være tegn på en urinvejsinfektion (blærebetændelse). Dette kan være svært at mærke, da du ikke altid oplever svigen når du tisser, som når man ikke er gravid. Og man er mere udsat og modtagelig for urinvejsinfektion når man er gravid. Er du i tvivl, tag endelig fat i din egen læge. Du kan altid få tjekket din urin samme dag som gravid.

Hvis man går med en ubehandlet infektion begynder blæren at genere livmoderen som den ligger tæt op ad, og den vil begynde at lave hyppigere plukkeveer. Hvis dette står på i længere tid, kan livmoderhalsen begynde at blive påvirket og man kan komme i risiko for for tidlig fødsel.

Hvis du oplever 3 af de overfor nævnte gener: Faste intervaller, vedvarende smerter eller trykken kontakt dit fødested. Før uge 19 skal du kontakte din egen læge. 

Så plukkeveer er normalt – og en del af graviditeten. Hav blot respekt for hvad din krop fortæller dig, og reager. Hvis du er i tvivl, tag altid fat i din jordemoder eller læge.

Far på barsel

”Nu er det din tur! Nu er du den primære!” Denne sætning går igen i mange tilfælde, når faderen skal starte på barsel eller når

Læs mere »

Plukkeveer

Av av av av av….. Hvad var det? Når man er gravid sker der mange ting i ens krop man ikke har prøvet før. Der

Læs mere »

Efterfødselsdepression

“Efterfødselsdepressioner er ikke kønsbestemte! Det er misforstået, at efterfødselsdepressioner ikke kan ramme far eller medpartner. Efterfødselsdepressioner er nemlig ikke kun noget, der sker for den

Læs mere »

Charlotte Seeger

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden
(the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.

Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1),
som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.

At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.

Selv er jeg gift og mor til to piger.

Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden (the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.
Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1), som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.
At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.
Selv er jeg gift og mor til to piger.
Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!