Graviditetskvalme. Hvorfor kommer den? Og hvad gør du?




For nogle er det en konstant kvalme, for andre en morgen eller aften ting. Det er også en af de første tegn om at der er et barn på vej.
Det opleves forskelligt af alle. Det kan være at du er forkvalmet i en periode men andre oplever at være syge i 9 måneder.


Vi taler selvfølgelig om graviditetskvalmen.

Graviditetskvalme

Når du bliver gravid, sker der en eksplosion af hormoner i din krop, efterhånden som de første celledelinger sker efter befrugtningen. Kroppen og dit nervesystem er på overarbejde og knokler det bedste, den har lært. 

Alle disse hormoner kan give let til svær kvalme og opkastninger. Dine sanser skærpes og derfor bliver du ekstra sensitive i forhold til fx lyde, smage og lugte. Derfor kan selv de mest almindelige dufte som karry, hvidløg, løg, parfume, kaffe og lignende give en instinktiv reaktion. Nogle sender måske deres partner i bad som det første når de kommer hjem – fordi de får kvalmen af lugten fra ”resten af verden”. Det er ikke nemt at være i – for hverken dig eller din partner. Men det er hverken bevidst, unormalt eller forkert. Det er lige som det skal være, selvom det er dybt generende. Dine sanser er på overarbejde, og det er helt normalt.

Men bare rolig der er noget man kan gøre, du skal blot huske på at din graviditet er din, så hvad der virker for din gravide veninde, er ikke en garanti for at det virker hos dig og omvendt. Du er en ener i dette tilfælde, men du vil også opleve at du er enormt stærk.


Hvad kan du selv gøre?
  1. For lidt søvn påvirker mange gravide kvinder, da kroppen har brug for hvile og restitution mens barnets byggesten lægges. Så når du får af vide at du skal hvile, er det ikke bare “noget man siger” den er god nok!
  2. Spis mange små måltider i stedet for få store. Derved holdes blodsukkeret stabilt, mavesækken og den store forbrænding i ro. Spis ting som nødder – især mandler, tørret frugt, kiks, knækbrød, chips og lignende. Hold dig til mindre måltider, sørg for at de er fedtfattige og om muligt kolde. Væske er naturligvis vigtigt hver dag, især hvis du har tendens til opkast. Så husk at få masser af væske.
  3. Let motion kan være godt for både din krop og dit sind. Du bliver distraheret og får frisk luft som er godt under alle omstændigheder. Få din partner, mor, bedste veninde hvem som helst, til at hanke lidt op i dig og kom ud. Bare en lille tur.


Er der noget medicin der virker og er sikkert?

Vitaminer er godt for din krop. Både B6 fordelt ud over døgnet af 3 x 22 mg. samt Thiamin (B1) 300 mg. i tilskud kan lindre – og fås på apoteket. Måske du har tendens til søsyge og har et seaband til håndledende liggende? Akupunktur er også en meget effektiv kur mod kvalmen, da det stabiliserer ubalancer og er bivirkningsfrit. Dette har hjulpet mange kvinder igennem deres graviditet, og er nemt tilgængeligt. Er du i tvivl så kontakt din læge eller din jordemoder.

For de fleste går kvalmen over omkring starten af 2. trimester. Den kan komme tilbage når kroppen er mest besværet.


Hyperemesis Gravidarum

Dette er den invaliderende form for graviditetskvalme og opkastning, der er så indgribende i din hverdag at du ikke kan gøre så meget andet. Her oplever de som er værst ramt, at det bliver en smule mildere omkring 4. måned, for så at tage til igen, i den sidste del af din graviditet. I det tilfælde skal du kontakte din egen læge.

Der er muligheder for lindrende receptpligtmedicin i form af antihistaminer, men, også stærkere præparater. Enkelte gravide ser ind i kortere indlæggelser, hvor de får drop med saltvand og der foregår en monitorering af barnet for at sikre, at både mor og barn har det godt.

Det er vigtigt, at du taler med din læge om det, da længere tids dehydrering og madlede kan påvirke din graviditet ved manglende vitaminer, for lavt blodtryk, manglende søvn, overskud og glæde over din graviditet.


Det er vigtigt, at du taler med din læge om det, da længere tids dehydrering og madlede kan påvirke din graviditet ved manglende vitaminer, for lavt blodtryk, manglende søvn, overskud og glæde over din graviditet.

Charlotte Seeger

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden
(the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.

Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1),
som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.

At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.

Selv er jeg gift og mor til to piger.

Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!

Jeg er uddannet BA i Ernæring og Sundhed og siden 2004 arbejdet med og forsket i børns spisevaner. Jeg har siden 2016 arbejdet med sDOR-metoden (the Satter division of responsibility in feeding), som fokuserer på at give børnene kontrol over deres mad og skabe gode måltidsoplevelser.
Herudover er jeg certificeret i S.O.S. Approach to Feeding Therapy (lev 1), som er en unik metode, der arbejder med børns sanser, tryghed og mad.
At give vores børn et trygt og godt forhold til mad handler om meget mere end bare ernæring. Det handler lige så meget om kontrol ved spisebordet, barnets nervesystem, nærvær, sanseregulering, barnets dagsform osv.
Selv er jeg gift og mor til to piger.
Jeg glæder mig til at være – Sammen med jer!